23 Ağustos 2008

Bir Etkileşim Klasiği (Igby Goes Down just like Holden Caulfield)

3 gün önce sevgili Cucu "Igby Goes Down" diye bir filmden bahsetti ve izlememi tavsiye etti. Hemen bulup izledim tabi. Hoşuma gitti mi peki? Evet... J.D Salinger'ın Catcher In The Rye kitabının hayranı olan herkesin de hoşuna gideceğine eminim. Igby biraz Holden Caulfield biraz da Seymour Glass etkisiyle ortaya çıkmış bir kişilik. Daha çok Holden etkisi hissediliyor tabi. Hatta boynundan hiç çıkarmadığı sarı kırmızı cache-col (atkı) Holden'ın siperli başlığına bir gönderme yapar gibi filmin hemen hemen her karesinde mevcut. Filmin yönetmeni Burr Steers. Daha çok televizyon işi yapmış bir oyuncu/yazar/yönetmen aslında. Igby Goes Down yazıp yönettiği ilk filmi.

Filmi The Catcher In The Rye'i defalarca okumuş biri olarak izlemek çok eğlenceliydi açıkcası. Bir de Kieran Culkin'i en son The Mighty'de görmüştüm ve hayran kalmıştım, takip etmediğime pişman olmuş sayılırım aslında, gerçekten çok çok iyi bir performansa sahip. Igby rolünde kendini helak ettiği bölümler var ki takdire şayan.


İşin Holden Caulfield etkileşimi daha çok etkiledi beni tabi. Filmden sonra kitaba tekrar göz gezdirdim en sevdiğim bölümlere bir baktım falan. SonraYükseltin Tavan Kirişini Ustalar ve Seymour Bir Giriş ile devam edip son olarak Muz Balığı İçin Mükemmel Bir Gün'ü okuyarak sonlandırdım çağrışımlarımı.

Igby Goes Down güzel bir film olmuş. Netten okuduklarıma bakılırsa herkes "etkileyici ve vurucu" bir film olmuş fikrinde birleşmiş. Bence eğlenceli, komik ve tam bir NY hikayesi... NAsıl anlatsam ki? Salinger okuyun efenim. Nine Short Stories'i okuyun. Amerikan "kavrayışını ve anlamlaştırma arayışını" daha iyi anlarsınız.

4 yorum:

Buzcevheri dedi ki...

Ne dediğin kitabı ne de bu filmi duymuşum.. Filmi yakaladığım yerde tırtıklayacağım belki de tartaklarım..

mimi wonka dedi ki...

Film çerezlik gibi, sıkılınca aç izle cinsten. Ama kitap, o kitap yok mu =)
Hani insanların dönüm noktasını yaratan şeyler vardır ya; sesler, kokular, kişiler, mekanlar vs..., benim ki o yazar ve kitapları oldu sanırım. Bir de Bukowski'nin serseriliği, Fante'nin çekingen namussuzluğu ve J. M. Barrie'nin hayal dünyası... Bununla ilgili birşeyler yazayım ben yahu!

Phaedrus dedi ki...

igby goes down hakikaten eğlenceli film. ilk sahnesinde anlıyorsun zaten nasıl zevkli olacağını. ama kitabı okumuş değilim araştırmak lazım tenks

(Süper)Cem dedi ki...

Yeni ve değişik filmler arayışında olan biri olan ben için (Can sıkıntısından azıcık güleyim diye akrep kral 2 yi indirdim ahahah süper eğlenceliydi vesselam. özellikle kötü kalpli aşk ve savaş tanrıçası taş hatunun sahnelerinde çok kopuş oldum) gayet iyi oldu Sayın Mimi Hanımcığım.. Teşekkür ederiz.

Kırlangıç Sorunu

İki yıldır ormanın ortasına inşa edilmiş güzel bir sitede yaşıyorum. Neden ormanın ortasına inşa edilmiş güzel bir sitede yaşıyor...